Полезно

Грижа за чувствителната кожа

Ако сте с чувствителна/ реактивна кожа или склонна към раздразнения, трябва да знаете, че някои дрехи и по-грубо бельо могат да предизвикват неприятно сърбене и обриви. Това може да се дължи на остатъци от препарат по дрехите. Перете дрехите си внимателно, за да не остават никакви следи от перилен препарат. Така чувствителната ви кожа ще бъде оптимално защитена.

Чувствителната кожа изисква специална грижа. Естествено е да се използват подходящи продукти, които са дерматологично тествани, хипоалергенни, без дразнещи съставки. Това включва не само козметиката, но и перилните препарати и омекотители. Те са вторичната козметика на нашата кожа. На какво да обърнем внимание:

1. Изберете хипоалергенни продукти (перилни препарати или омекотители), с меки, недразнещи пенители и с аромати без алергени. Най-големи дразнители са алергените.
2. На опаковката трябва да има знак за дерматологичен тест. Той е гаранция, че са направени всички необходими изследвания за установяване безопасността на продукта.
3. Перете с течни препарати. Те не се отлагат  върху тъканите в сравнение с  прахообразните и се разтварят напълно.
4. Използвайте течен омекотител за дрехи. Дрехите, третирани с течен омекотител, носят следните  ползи на хората с чувствителна кожа:
Омекотяват дрехите, намаляват статичното електричество  и премахват чувството на дискомфорт, причинен от допира на по-грубите тъкани към кожата.
При прането, ако се използват перилни препарати с агресивни анионни пенители – Sodium laureth sulfate (SLES), Sodium lauryl sulfate (SLS) и Dodecylbenzene Sulfonic Acid (LABSA), ензими и съставки, които усилват перилния ефект (натриев хидроксид, активен хлор и кислород – използвани за повишаване на избелващия ефект и др.), част от тях остават върху тъканите.  Макар и в много малки количества, те могат да предизвикат дразнещ ефект. Всички тези съставки могат да бъдат напълно неутрализирани и отстранени с едно омекотяване след прането. Омекотителите съдържат катионни ПАВ, които неутрализират анионните  остатъци и ги извличат в перилния разтвор.
5. Перете новите дрехи. Преди да използвате дрехи, бельо и покривки, е добре да ги изперете.
6. Пълно зареждане. Зареждайте пералнята с точното количество дрехи, за да може препаратът да се разтвори добре.
7. Бъдете особено внимателни при пране на ръка. Разтваряйте напълно препарата във водата и плакнете добре. Може да използвате ръкавици.
8. Не правете излишна пяна. Четете дозировката, посочена на етикета. Ако дозирате по-малко, дрехите няма да се изперат хигиенно. Ако увеличите дозата ще получите повече пяна, която ще натовари мотора на машината, а дрехите няма да се изплакнат добре ще останат остатъци от препарат върху тях.
9. За бебета и деца: перете всичко, до което има допир бебето ви, преди употреба за първи път (плюшени играчки, спално бельо, одеяла, дрехи на родителите и гледачката, кърпи).
11. Добре е всички бебешки дрехи, спално бельо и кърпи да се перат отделно от останалото пране.


   Свързани продукти