Полезно

Защо да използваме омекотител

Омекотяването на дрехите при хора с чувствителна кожа и бебета не е каприз, а необходимост. Някои дрехи и по-грубо бельо може да предизвика неприятен сърбеж и обриви. Използването на омекотител носи следните ползи, които защитават кожата:

  1. Намаляват статичното електричество - електричество, получено от триенето на дрехите при центрофугиране и в сушилня, което ако остане върху дрехите води до неприятни усещания и дразнения.

  2. Неутрализират съставките от перилния препарат - перилни препарати с агресивни анионни пенители – SLS и SLES и съставки, които усилват перилния ефект, често остават върху тъканите. Макар и в много малки количества, те могат да предизвикат дразнещ ефект. 

  3. Улесняват гладенето - изглаждат гънките при намачкването в пералнята и сушилнята, като образуват фин филм върху дрехите. 

  4. Удължават живота на дрехите - защитават тъканите от неблагоприятните промени при често пране, запазват яркостта им. Предпазват от накъсването на нишките (под формата на топчета) поради образувания филм, слепват микроскопичните влакна и имат „пилинг ефект“ върху дрехите. 

  5. Предотвратяват свиването на тъканите – анти-стрес ефект, като стабилизират размерите им.

  6. Улесняват съхненето – дрехите, третирани с омекотител съхнат 3-4 пъти по-бързо от нетретираните такива (променят ъгъла на плъзгане на водната капка, тя има по-малка допирна точка с тъканта и по-лесно се плъзва и изгонва от дрехата).

  7. Антибактериално действие срещу различни микроорганизми като например домашните акари в дрехите, които могат да причинят алергична реакция. Някои бактерии не се убиват в сушилня и при температура 90 0 С.

  8. Хипоалeргенни аромати - те не са с толкова силни аромати като стандартните омекотители и не се усещат в тъканите след сушене. Почти всички бебешки омекотители са с хипоалергенни аромати.


   Свързани продукти